WordPress installeren in 15 minuten: de definitieve gids
WordPress is reeds geruime tijd hét platform bij uitstek om een website te bouwen en het ziet er niet naar uit dat daar de komende jaren verandering in komt. Ondertussen draait 43% van alle websites op het internet op WordPress en met een goede reden: WordPress biedt ongelimiteerde mogelijkheden en is volledig gratis te gebruiken. Maar hoe ga je er precies mee aan de slag?
Om het u gemakkelijk te maken, hebben we deze gids ook in een gestructureerde video gegoten. Graag gedaan!
Is WordPress installeren gratis?
Het WordPress-systeem is volledig gratis te downloaden. Je kan dus perfect lokaal op je computer helemaal gratis een volwaardige WordPress-website bouwen. Van zodra je wil dat die website ook bereikbaar is voor het grote publiek (met andere woorden: je zet de website op het internet), dan komen er wat kosten bij kijken. Je hebt namelijk een domeinnaam nodig en een webhosting pakket.
Een webhost is verantwoordelijk voor het online houden van jouw website. Je betaalt de webhost een maandelijks of jaarlijks bedrag, en in ruil daarvoor plaatst deze webhost jouw website op (een deeltje van) hun server. Je kan die website vervolgens bezoeken door het IP-adres van de server in te geven, maar dat is uiteraard niet zo handig.
Daarom koop je ook een domeinnaam. Deze zal via DNS-instellingen verwijzen naar de server waar jouw website online staat. Vrij technisch, maar als gebruiker merk je daar niet veel van. Wanneer je een webhosting pakket afsluit bij een webhost, worden de domeinnaam en het webhosting pakket namelijk automatisch gekoppeld. Voor een domeinnaam betaal je tussen de 10 en 50 euro per jaar, afhankelijk van waar je deze registreert. Een goedkope partij voor domeinnamen is bijvoorbeeld Versio.
Dat zijn de enige kosten die je moet maken om aan de slag te gaan met WordPress. Wil je daarna een premium thema installeren of heb je een of meerdere betalende plugins nodig, dan kunnen de prijzen wel nog wat stijgen, maar dat hangt volledig af van je eigen noden. Voor een simpele website of blog heb je voldoende met de gratis mogelijkheden van WordPress. WordPress installeren hoeft je dus niets extra te kosten!
WordPress installeren: 3 mogelijkheden
Wil je WordPress installeren, dan heb je grofweg 3 mogelijkheden.
Optie 1 / WordPress.com
De makkelijkste optie is om simpelweg een abonnement af te sluiten bij WordPress.com. Zij installeren vervolgens WordPress op een server en je kan meteen aan de slag. Deze optie is dan wel de makkelijkste, maar zeker niet de goedkoopste. Bovendien komen de pakketten met heel wat limitaties (bijvoorbeeld een limitatie op het aantal plug-ins dat je kan installeren). Wil je een webshop starten, dan moet je ook een duurder abonnement nemen. Kortom: deze optie raad ik af. Je kan beter WordPress installeren bij een onafhankelijke webhost naar keuze. Zo heb je achteraf ook alle mogelijkheden wanneer je jouw website wil uitbreiden of verhuizen.

Optie 2 / One-click-install bij een webhost
Tegenwoordig bieden de meeste webhosts een “one click install” aan voor WordPress. Het komt erop neer dat je (bij het afrekenen of na het plaatsen van de bestelling) via een klik op de knop WordPress kan laten installeren via een geautomatiseerd systeem. Deze simpele installatiemethode werkt doorgaans prima en is dan ook een aanrader.
Optie 3 / WordPress handmatig installeren
Wil je meer controle of biedt jouw webhost geen “one click install” aan voor WordPress, dan kan je het systeem ook simpelweg zelf gaan installeren. Het lijkt moeilijk, maar met deze gids wordt WordPress installeren makkelijker dan ooit.
WordPress handmatig installeren
Wat heb je nodig
Om WordPress zelf te installeren hebben we volgende zaken nodig:
- Een domeinnaam
- Een webhosting pakket
- FTP-inloggegevens voor onze webhosting
- Een MySQL-database
- De officiële WordPress webbestanden
Domeinnaam en webhosting
Je krijgt zelf de keuze waar je jouw website onderbrengt. Zelf heb ik goede ervaringen met Combell en zijn goedkopere broertje Easyhost. Wil je graag 24/7 premium ondersteuning, dan is Combell de beste (maar ook een dure) keuze. Heb je minder behoefte aan ondersteuning, dan is Easyhost een prima optie.
Het bestelproces varieert sterk van provider tot provider en is dan ook moeilijk te organiseren in een algemene gids. In onze video tonen we alvast hoe je bij Combell een webhosting pakket kan afsluiten.
Na het bestellen van het webhosting pakket, krijg je via mail inloggegevens voor het administratiepaneel van jouw webhosting pakket. Deze gegevens gaan we nodig hebben om ons webhosting pakket klaar te maken alvorens we WordPress installeren.
Een database aanmaken
WordPress heeft een database nodig om al zijn instellingen en inhoud in op te slaan. Schrijf je een nieuw blogbericht, dan wordt dit opgeslagen in de database. Wijzig je enkele instellingen via WordPress, dan worden deze instellingen onthouden door ze weg te schrijven naar de database. Wij moeten deze lege database zelf aanmaken, zodat WordPress alle nodige gegevens kan wegschrijven.
Hoe je deze database aanmaakt varieert terug sterk van webhost tot webhost. Sommige webhosts gebruiken een eigen dashboard, maar andere gebruiken DirectAdmin. Dat laatste systeem vind ik zelf een stuk minder overzichtelijk om mee te werken, maar online zijn er heel wat gidsen te vinden die je erbij kunnen helpen. Uiteraard kan je ook een reactie achterlaten op dit bericht of ons contacteren, zodat we jou kunnen helpen bij het opzetten van een database.
Na het aanmaken van de database krijg je enkele gegevens, zoals de hostname, databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord. Noteer deze gegevens even, want we hebben ze straks nodig om WordPress te installeren.

FTP-gebruiker aanmaken
Via FTP gaan we straks de WordPress-bestanden overzetten van onze lokale computer naar onze webserver. Hiervoor maken we gebruik van FTP (File Transfer Protocol). Om straks succesvol te kunnen inloggen op onze server en de bestanden te kunnen overzetten, dienen we nu een FTP-gebruiker aan te maken. De werkwijze hiervan varieert terug sterk van webhost tot webhost. In veel gevallen wordt er reeds een standaard FTP-gebruiker aangemaakt, waarvan u de gegevens via mail ontvangt. Kan u deze gegevens nergens vinden, dan dient u de gebruiker zelf aan te maken.
Let er bij het aanmaken van de gebruiker op dat de FTP-gebruiker beschikt over schrijfrechten en dat deze toegang heeft tot de nodige map (meestal is dit www of public_html).
WordPress downloaden
Alvorens we WordPress installeren, dienen we de bestanden eerst te downloaden. Download de meest recente versie van WordPress via de officiële website wordpress.org. Na het downloaden dient u het zip-bestand uit te pakken.
WordPress uploaden naar de server
We hebben een FTP-gebruiker en we hebben onze bestanden, maar we ontbreken nog een manier om de bestanden te uploaden naar onze server. Hiervoor dienen we een FTP-client te downloaden op onze computer. Er bestaan tal van varianten, maar een veelgebruikte gratis variant is Filezilla.
Download deze software en installeer Filezilla op uw computer. Open Filezilla en let op de tekstvakken bovenaan: hostname, gebruikersnaam, wachtwoord en poort. Hierin geeft u de gegevens in van de FTP-gebruiker die we daarnet hebben aangemaakt. Bij poort gebruikt u quasi altijd 21.
Verbind met uw server. De mappenstructuur van uw server komt nu in het rechtergedeelte te staan, in het linkergedeelte vindt u alle mappen en bestanden op uw lokale computer. Zoek de WordPress-bestanden in het linkergedeelte en sleep alle bestanden (let wel: niet de map, enkel de bestanden) naar de correcte map op uw webserver. Staan er reeds bestanden in uw web-map, verwijder deze dan.
Let erop dat alle bestanden succesvol worden overgezet naar uw webserver. Dit kan even duren, dus pak er gerust een koffie bij.

WordPress installeren
Goed nieuws, want de grootste uitdagingen liggen momenteel achter ons! De rest van ons WordPress-avontuur kunnen we simpelweg via de browser uitvoeren. Navigeer in uw favoriete browser (voor web development is Google Chrome een absolute aanrader) naar uw domeinnaam gevolgd door “/wp-admin”. Dit opent het startscherm van de WordPress-installatie.
Krijgt u dit niet te zijn, dan kunnen er een aantal zaken zijn die voor problemen zorgen:
- De WordPress-bestanden werden niet (correct) geüpload naar de juiste map
- Uw domeinnaam is niet succesvol gekoppeld aan uw webhosting pakket
- De DNS-records hebben nog wat tijd nodig (met andere woorden: probeer het later opnieuw)
- Caching zorgt ervoor dat u een oude versie te zien krijgt van uw website. In dat geval kan u uw website bezoeken in een incognitovenster. Krijgt u nog steeds niet de WordPress-installatie te zien, probeer het dan later opnieuw (het kan gerust een aantal uurtjes duren) of informeer bij uw webhost. U kan ook een reactie achterlaten onderaan dit artikel of ons contacteren. We helpen je graag!
De eerste stap bestaat uit het kiezen van uw taal. Daarna dient u een connectie te maken met de database. Herinnert u zich de stap “noteer uw databasegegevens”? De gegevens zoals hostname, databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord kan u hier ingeven. De tabelprefix mag u op de standaardwaarde (”wp_”) laten staan.
In het beste geval wordt de databaseconnectie succesvol gemaakt en hervat de installatie. Indien dit niet zo is, zit er wellicht een fout in uw databasenaam, hostnaam, gebruikersnaam of wachtwoord. Blijven de problemen aanhouden, dan ging er wellicht iets fout bij het aanmaken van de database. Contacteer in dat geval je webhost.

Heb je de database succesvol gekoppeld, dan krijg je het volgende (en meteen laatste) scherm te zien van de WordPress-installatie. Hier geef je volgende gegevens in:
- Website titel: Hoe je website wordt weergegeven in de zoekresultaten (en in de browser)
- Gebruikersnaam: De gebruikersnaam van het WordPress-account waar je mee gaat inloggen op de WordPress website
- Wachtwoord: Kies een sterk wachtwoord voor je account
- E-mailadres: Gebruik een werkend e-mailadres, aangezien je een verificatie moet uitvoeren. Op dit adres krijg je belangrijke berichten over uw WordPress-website.
- Zoekmachinevindbaarheid: Door deze optie aan te vinken, zorg je ervoor dat je website niét gevonden kan worden in de zoekresultaten!
Daarna klik je nog even op “WordPress installeren” en na enkele seconden krijg je het inlogscherm te zien. Even inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je net zelf hebt gekozen, en je krijgt het WordPress dashboard te zien.
