Thoughts, stories and ideas for web developers (with a focus on WordPress)

WordPress is het meest geliefde platform ter wereld om websites te bouwen, maar wat is WordPress precies en waarom is het platform zo populair?

WordPress werd oorspronkelijk gelanceerd in 2003 als een systeem om makkelijk een eigen blog op te zetten. Het systeem wordt tot op heden nog steeds gebruikt voor die doeleinden, maar daar blijft het lang niet bij. Van een kleine website voor de lokale bakker tot de gigantische website van een multinational: door de enorme flexibiliteit van het platform zijn de mogelijkheden legio.

WordPress is rázend populair. Van alle websites die draaien op een Content Management Systeem (CMS) koos maar liefst 64.8% voor WordPress. Of wat dacht je van deze indrukwekkende statistiek: van alle websites op het internet wordt 41.4% aangestuurd door WordPress. Dat zijn lang niet allemaal blogs, maar een grote variatie van websites, waaronder portfolio sites, webshops, streamingplatformen, professionele websites, etc.

Waarom WordPress nu zo populair is, is te danken aan een combinatie van factoren. Allereerst is het platform volledig gratis te installeren. Daarnaast kan je enorm snel en makkelijk over een knap ogende website beschikken dankzij de ruime keuze qua thema’s. Ook het onderhouden van een website gaat erg vlot via het overzichtelijke administratiedashboard van WordPress. Wil je achteraf extra functionaliteiten toevoegen, dan kan het bovendien heel makkelijk door een van de duizenden plug-ins te installeren. Kortom: WordPress heeft zijn plaats tussen de sterren niet gestolen, maar heeft zijn strepen verdiend door een enorme community uit te bouwen. Hieronder bekijken we de voordelen in detail.

WordPress is gratis te installeren en leent zich dankzij de vele thema’s en plugins voor élk type website.

CMS: Content Management System

Als je al wat opzoekingswerk hebt gedaan omtrent WordPress, dan heb je wellicht de term “CMS” al naar voren zien komen. WordPress is de definitie van een CMS, een Content Management System. Met een CMS bedoelen we elk systeem dat als doel heeft om het publiceren en beheren van (online) content te faciliteren. Je kan via een eenvoudig systeem artikels publiceren of bewerken, URL’s aanpassen, in de versiegeschiedenis duiken om de vorige versie van een artikel te herstellen, zoeken in publicaties, etc.

Gratis en open-source

Een van de voornaamste redenen waarom WordPress zo geliefd is, is omdat het platform helemaal gratis te gebruiken is. De code die gebruikt wordt om WordPress aan te sturen, staat integraal online en kan dus door iedereen worden nagekeken (handig voor security) en aangepast (handig voor de prestaties).

Het feit dat iedereen de code kan inkijken, heeft gezorgd voor een gigantische community die nog steeds elke dag groeit. Die community houdt zich onder meer bezig met het ontwerpen van sjablonen en plug-ins voor WordPress. Terwijl je bij een traditionele website extra functionaliteiten steeds op maat moet laten maken door een ervaren programmeur (wat vaak gepaard gaat met grote kosten), houdt het bij WordPress vaak niets meer in dan een plug-in installeren en configureren.

Het open-source karakter zorgt er ook voor dat je volledige vrijheid krijgt qua installatiemogelijkheden. Het bedrijf achter WordPress (Automattic) biedt een service aan waarbij je aan de hand van een maandelijks of jaarlijks abonnement WordPress kan installeren op een van hun servers, maar je kan ook zelf de bestanden downloaden en WordPress installeren op een server naar keuze. WordPress.com komt immers met heel wat limitaties, die je niet hebt wanneer je WordPress op een eigen server aanbiedt. Je kan dus beter zelf WordPress installeren. Heb je liever dat een expert WordPress voor jou installeert, doe dan gerust beroep op onze hosting services. In dat geval zorgen wij er ook voor dat jouw WordPress-website steeds vlot en veilig draait.

Wees kritisch bij het installeren van thema’s en plug-ins!

Thema’s

Een website bouwen is geen sinecure wanneer je vanaf nul moet beginnen. Zeker als je geen kennis hebt van goed webdesign, is het beter om te vertrekken van een sjabloon dat gebouwd werd door een doorgewinterde expert. Dankzij de grote populariteit van WordPress, is er een immense variatie een thema’s. Heb je voldoende aan beperkte mogelijkheden en een standaard design, dan kan een gratis thema volstaan. Wil je een professionele website maken die er goed uitziet en die bovendien veel personalisatiemogelijkheden biedt, dan ben je genoodzaakt een thema aan te kopen.

Hoeveel kost een WordPress thema?

Voor een degelijk WordPress-thema betaal je doorgaans tussen de 40 en 60 euro. Er zijn heel wat plaatsen waar je deze kan aankopen, maar de grootste is ongetwijfeld Themeforest. Bij aanschaf van een thema krijg je standaard 6 maanden ondersteuning. Dat betekent dat je 6 maanden lang recht hebt op hulp van de ontwikkelaar en dat je gedurende die 6 maanden ook updates ontvangt voor het thema. Die updates zijn belangrijk voor de prestaties en security van je website.

Na die 6 maanden kan je het sjabloon nog steeds blijven gebruiken, maar je kan geen beroep meer doen op de hulp van de ontwikkelaar en je ontvangt geen updates meer. Wil je de ondersteuningslicentie verlengen, dan betaal je hier opnieuw een 40-tal euro voor. 80 euro per jaar lijkt misschien veel, maar wanneer je hetzelfde ontwerp laat maken door een webdesign agency, dan mag je er in veel gevallen nog twee nulletjes aan toevoegen.

Hier ook opnieuw de gouden raad: wees kieskeurig. Installeer niet zomaar het eerste beste thema dat er leuk uitziet. Doe opnieuw onderzoek naar de reputatie van de ontwikkelaar en van het thema. Op Themeforest kan je zien hoeveel mensen het thema hebben aangekocht, welke ervaringen zij hebben met het thema, wanneer het thema voor het laatst een update heeft ontvangen en meer. Maak gebruik van deze waardevolle data om een weloverwogen beslissing te maken!

Plug-ins

Eerder hadden we het al over de plug-ins die extra functionaliteiten kunnen toevoegen aan uw website. Er is een immense verscheidenheid aan plug-ins en niet elke website heeft behoefte aan dezelfde plug-ins, maar enkele essentiële plug-insdie je op zowat elke (degelijke) website terugvindt zijn:

  • Een SEO-plugin (zoals Yoast of RankMath)
  • Een security plugin (zoals Wordfence)
  • Een plugin om afbeeldingen te optimaliseren (lees: de bestandsgrootte verkleinen, zoals Imagify)
  • Een anti-spam plugin (zoals Akismet)

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een goede vuistregel is om zo weinig mogelijk plug-ins te installeren. Elke plug-in legt namelijk een extra last op je website, waardoor die trager werkt. Bij elke plug-in die je installeert loop je bovendien ook het risico dat die conflicteert met een van de andere plug-ins op je website. Installeer ook niet zomaar elke plug-in die je ontdekt, maar wees kritisch. Doe onderzoek naar de auteur en zijn reputatie. Een onveilige plug-in kan desastreuze gevolgen hebben voor uw website.

Wat is WordPress: conclusie

De vraag “wat is WordPress” kan makkelijk worden beantwoord: het is het meest geliefde platform ter wereld om een website te bouwen. Het platform dankt zijn populariteit aan het feit dat het helemaal gratis te gebruiken is, maar ook door de enorme community die thema’s en plugins ontwikkelt voor WordPress. Gebruikers kunnen die plugins simpelweg installeren om extra functionaliteiten toe te voegen aan hun website. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je zelf aan de slag gaan met WordPress? Lees dan zeker ook onze gids: WordPress installeren

You’ve successfully subscribed to Teebow Blogs
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.