Thoughts, stories and ideas for web developers (with a focus on WordPress)

CleanShot is een van die apps die ik dagelijks meerdere keren gebruik en waar ik oprecht niet meer zonder zou kunnen. Ontdek waarom CleanShot de beste tool is om screenshots te maken voor klanten en collega’s.

De standaard screenshot-tool van Mac is al vrij volledig en een stuk beter dan de standaard mogelijkheden bij Windows, maar CleanShot tilt het toch nog naar een volledig nieuw niveau. Plots wordt het heel makkelijk om screenshots te gaan verrijken met teksten, pijlen, kaders, highlights en nog veel meer. Als je een job hebt waar je regelmatig screenshots naar klanten of collega’s moet sturen, dan is Cleanshot een echte must-have.

Ikzelf gebruik Cleanshot voornamelijk in mijn job als WordPress Web Developer, waarbij ik van klanten regelmatig de vraag krijg hoe ze zelf iets kunnen aanpassen in het WordPress dashboard. Met Cleanshot kan je ook video’s en GIFs maken, dus het is ook ideaal om klanten snel een korte demo te sturen wanneer ik hun website heb aangepast. En zijn video’s te groot om ze als e-mailbijlage te versturen, dan kan je ze simpelweg uploaden naar de Cleanshot Cloud om vervolgens een linkje naar de video te delen met de klant.

Dus hoe werkt het precies? Na het installeren van Cleanshot krijg je via het menu-icoon verschillende mogelijkheden: je kan een fullscreen screenshot maken, een screenshot van een bepaald deel van je scherm en je kan zelfs een scrolling screenshot maken om een volledige webpagina te screenshotten.

Heb je een screenshot gemaakt, dan komt die links op je scherm te staan. Wil je jouw screenshot niet meer bewerken, dan kan je deze gewoon slepen naar een e-mail of een andere applicatie of je klikt op het upload-icoontje om de afbeelding te gaan uploaden naar Cleanshot Cloud. Dan wordt er automatisch een link gekopieerd die je naar de ontvanger kan sturen.

Screenshots bewerken

Wil je een screenshot eerst bewerken alvorens je deze verstuurt, dan kan je er gewoon op dubbelklikken. Hier heb je dan de mogelijkheid om eenvoudig je screenshot te gaan verduidelijken met pijlen, kaders en tekstvakken. Als een klant bijvoorbeeld enkele handelingen moet doen, dan maak ik simpelweg een screenshot en verduidelijk ik dit met pijlen, cijfers en tekst.

Wil je screenshots maken om te gebruiken op je website of bijvoorbeeld op een flyer of in een advertentie, dan zijn er ook heel wat manieren om screenshots een professionele uitstraling te geven. Een van mijn persoonlijke favorieten is bijvoorbeeld de spotlight knop waarmee je snel een bepaald deel kan gaan uitlichten. Combineer dat dan nog even met een background en het lijkt alsof je screenshot rechtstreeks van de Apple website komt. Daarna klik je gewoon op ‘Done’ en vervolgens kan je jouw creatie verslepen, kopiëren, uploaden naar de Cleanshot Cloud of opslaan op je computer.

Screenshots en video's kan je centraliseren in CleanShot Cloud.

Standaard krijg je 1GB in de Cleanshot Cloud, maar via een maandelijks abonnement kan je ook kiezen voor onbeperkte opslagruimte. Dit is iets waar ik zelf voor betaal omdat het mij ook toelaat om een eigen domeinnaam in te stellen. In plaats van klanten een link te sturen naar cleanshot.cloud, kan ik ze dan gewoon een link sturen naar screenshots.digitaleondernemer.com/blablabla

Naast het maken van screenshots maak ik ook dagelijks meerdere video’s en GIFs via Cleanshot. Net zoals bij een screenshot duid je hier ook opnieuw een deel aan op je scherm en je start de opname. Deze tool is wel wat beperkt, want achteraf heb je niet de mogelijkheid om aantekeningen te maken op video’s. Ben je op zoek naar een tool voor het maken van geavanceerde screencasts, dan kan je beter kiezen voor Screenflow. Binnenkort drop ik op YouTube nieuwe Screenflow tutorials, dus vergeet zeker niet te abonneren.

Met CleanShot maak je niet alleen knappe screenshots, maar ook GIFs en video's.

Een andere handige functie is de ‘Hide Desktop Icons’ mogelijkheid. Voordat je screenshots of video’s maakt, kan je zo met een simpele klik alle icoontjes op je bureaublad verbergen voor extra privacy. En zo zie je maar, Cleanshot is veel meer dan simpelweg een screenshot-tool. Voor iedereen die regelmatig screenshots moet rondsturen naar collega’s of klanten is Cleanshot een echte must-have.

Over CleanShot

CleanShot is een betalende app (exclusief voor macOS) waarbij je twee keuzes hebt qua betaalmodel. Voor 29 dollar kan je de app kopen inclusief 1 jaar updates en 1GB opslagruimte op CleanShot Cloud. Wanneer het jaar afloopt kan je de applicatie blijven gebruiken, maar je ontvangt geen nieuwe updates meer. Je licentie vernieuwen kan voor 19 dollar per jaar.

Wie meer geavanceerde features wil kan kiezen voor een abonnement op de app in combiantie met Cloud Pro. Hiervoor betaal je 8 dollar per maand (via een jaarabonnement). Dan krijg je onbeperkte opslagruimte op CleanShot Cloud en geavanceerde functionaliteiten zoals het gebruik van een eigen domein en het beschermen van screenshots met een wachtwoord.

You’ve successfully subscribed to Teebow Blogs
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.