Thoughts, stories and ideas for web developers (with a focus on WordPress)

Hotel? Trivago. Website? Wix. Voor velen is Wix de eerste optie waar ze aan denken wanneer ze een eigen website willen bouwen. Een Wix website maken heeft – net zoals alles – echter zijn voordelen en nadelen.

Je hebt een organisatie en wil graag een eigen website. Verstandig! Dat betekent dat jij begrijpt hoe belangrijk een eigen website is om relevant te zijn in deze hoogtechnologische samenleving die zich voornamelijk online manifesteert. Je contacteert enkele webdesigners, en krijgt steeds een offerte terug waar je hart even van stilstaat.

Dan maar zelf een website bouwen, denk je. Hoe moeilijk kan het zijn? Bovendien zijn er heel wat zogenaamde sitebuilders die het zo makkelijk mogelijk maken om een eigen website te bouwen, zonder dat je kennis moet hebben van codeer- of programmeertalen. Wix is ongetwijfeld de populairste websitebouwer op de markt, maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

Wat is Wix?

Wix laat je toe om aan de hand van een makkelijke interface een eigen website samen te stellen. Vergelijk het gerust met het toevoegen van teksten en afbeeldingen in een grafische tool. Je gebruikt je muis om de afbeeldingen te plaatsen, tekstvakken groter of kleiner te maken, knoppen toe te voegen, etc.

Met Wix kan je dus een eigen website bouwen zonder zelf enige kennis te hebben van webdesign. Om toch tot een mooi resultaat te komen, maak je gebruik van een van de sjablonen van Wix. Daarop wijzig je simpelweg de teksten en beelden et voila: een eigen website! Tegenwoordig kan je ook veel verder gaan dan een simpele website. Zo kan je bijvoorbeeld ook een blog of webshop bouwen met de tool.

Net zoals alles heeft een Wix website maken zijn voor- en nadelen. Zorg dat je ervan op de hoogte bent alvorens een abonnement af te sluiten.

Wat kost een Wix website maken?

Een Wix website maken start bij het kiezen van een van de verschillende pakketten, die allen verpakt zitten in een abonnementsmodel. Wil je een simpele website (met Wix advertenties en 1GB bandbreedte), dan kan het goedkoopste pakket van 8 euro per maand reeds volstaan. Wil je een volwaardige webshop, dan kunnen de prijzen oplopen tot 52 euro per maand. Een volledig overzicht vind je in ons artikel van alle Wix prijzen.

Met de Wix editor kan je zonder enige kennis van programmeren een website in mekaar knutselen.

Voordelen van Wix

  • Lage opstartkosten.
  • De beschikbare sjablonen zien er goed uit en er is een grote variatie qua keuze.
  • Makkelijk toevoegen van extra functionaliteiten (online reservatieformulier, het tonen van klantenreviews, etc).
  • De software is makkelijk in gebruik, waardoor je snel wijzigingen kan doorvoeren aan de website. Een Wix website maken kan volledig via de eenvoudige editor. Je hebt geen kennis nodig van codeer- of programmeertalen.
  • Het achterliggende beheerpaneel is overzichtelijk en makkelijk in gebruik
  • Wix beschikt over een eigen applicatie waarmee je blogposts kan publiceren, online bestellingen kan beheren, etc.
  • Je kan een maandabonnement nemen zodat je geen lange verbintenissen hebt. Houd er rekening mee dat je dan wel een stuk meer betaalt dan bij een jaarabonnement.
  • Wix houdt versiegeschiedenis bij. Ben je niet tevreden van een bepaalde wijziging die je hebt uitgevoerd, dan maak je die makkelijk terug ongedaan.

Nadelen van Wix

  • Het feit dat er bij het Connect Domain pakket advertenties worden getoond op je website terwijl je reeds betaalt voor het abonnement, is ronduit frappant. Advertenties tonen op een professionele website is namelijk not-done.
  • De goedkoopste pakketten hebben érg lage bandbreedte (vanaf 1GB). Zeker wanneer je wat beelden of video’s op je website hebt, loop je al snel tegen die grens aan.
  • De opstartkosten zijn dan wel laag, maar steeds wanneer je tegen de grenzen van je pakket aanloopt dien je een duurder abonnement te nemen. Zo probeert Wix om je stapsgewijs steeds een duurder abonnement te verkopen. Een Wix website maken is op die manier minder voordelig dan je zou denken.
  • De startsjablonen zijn dan wel netjes ontworpen, maar zonder kennis van webdesign loop je nog steeds de kans dat het eindresultaat er amateuristisch uitziet. Het ontwerpen van stijlvolle (en vooral: resultaatgerichte) websites is een multidisciplinaire kunst die heel wat ervaring en kennis vraagt. Muziek zit niet in een instrument, het is hoe je het bespeelt.
  • Veel van de extra functionaliteiten komen opnieuw met een eigen meerprijs.
  • Om het systeem zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken, beperkt Wix zich tot de basisfunctionaliteiten. In het beheerderspaneel krijg je bijvoorbeeld slechts een beperkte hoeveelheid aan informatie te zien.
  • Om toegang te krijgen tot bezoekersstatistieken en andere belangrijke informatie om je website beter te maken, moet je al een van de duurste abonnementen hebben.
  • Een Wix website maken gaat erg makkelijk met de ingebouwde editor, maar net zoals bij alles is er nog steeds een leercurve. Je moet er tijd in investeren om te begrijpen hoe alles werkt en hoe je het gewenste resultaat kan bekomen. Wil je na enkele maanden iets aanpassen en heeft Wix ondertussen de editor aangepast, dan moet je alles opnieuw uitzoeken.
  • Bij geen enkel abonnement is er een mailbox inbegrepen. Wix raadt aan om een abonnement te nemen bij Google Workspace of Office 365. Wanneer je enkel een professioneel e-mailadres wil op basis van je eigen domeinnaam, zijn opties zoals Google Workspace of Office 365 wat te geavanceerd.
  • De kost voor een domeinnaam zit inbegrepen bij de duurdere abonnementen, maar enkel voor het eerste jaar.
  • Wil je een andere template gebruiken, dan dien je alles opnieuw op te bouwen. Er is geen manier om te wisselen van sjabloon.
  • Er is een klantenservice, maar voor hulp bij het uitbouwen van je website dien je een Wix Professional in te huren.

Samenvatting: de voor- en nadelen van Wix

Wix verdient lof voor de handige editor die ze hebben gebouwd. Met de “klik-en-klaar” websitebouwer kan je in enkele klikken een eigen website op poten zetten, die er dankzij de grote keuze qua templates ook goed kan uitzien. Toch zijn er ook heel wat addertjes onder het gras die van Wix een minder voordelige optie maken dan je zou denken.

Het “gevaar” bij een Wix website maken is dat er erg strenge limieten zijn, en Wix is erg slim in het vastleggen van deze limieten. Wanneer je start bij het goedkoopste plan, loop je na een tijdje al snel tegen de eerste limieten gaan. Daarna doet Wix je een voorstel om te upgraden naar een van de duurdere pakketten.

Wanneer je bij dat duurdere pakket ook weer tegen de limieten afloopt, stelt Wix wéér een upgrade voor. Aangezien je reeds zoveel tijd hebt geïnvesteerd in het bouwen van je webshop, vind je het zonde om niet verder te gaan en betaal je steeds meer voor duurdere pakketten. De kosten lopen na verloop van tijd stevig op.

You’ve successfully subscribed to Teebow Blogs
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.