De 5 beste WordPress plugins die je moét hebben
WordPress heeft niet per se plugins nodig om te werken, maar zowat elke website doet beroep op een veelvoud aan plugins om functionaliteiten toe te voegen of de werking van de website te bevorderen. Dit zijn 5 WordPress plugins die je moét hebben op elke WordPress website.
De gouden regel less is more geldt dubbel en dik bij het gebruik van plugins. Bij elke WordPress website die je installeertstreef je er best naar om zo min mogelijk plugins te installeren. Elke plugin die je extra toevoegt, kan namelijk een beveiligingsrisico betekenen of de prestaties van je website aanzienlijk aantasten. Bij gratis WordPress plugins komen dergelijke problemen uiteraard vaker voor dan bij premium plugins.
Toch zijn er een aantal plugins die zo'n grote meerwaarde toevoegen dat ze bijna onmisbaar zijn. Hieronder lijsten we op welke soorten plugins een enorme meerwaarde zijn voor jouw website, en we geven ook meteen onze favoriete gratis en betalende plugins binnen die categorie.
Afbeeldingsoptimalisatie
Hoe snel een website inlaadt is cruciaal. Niet alleen haken bezoekers snel af wanneer ze enkele seconden moeten wachten vooraleer de website is ingeladen, maar Google straft een trage website ook af waardoor je lager in de zoekresultaten komt te staan. Een snelle WordPress website begint bij het kiezen van een goede webhost en een kwalitatief thema, maar ook bij het gebruik van beeldmateriaal moet je stilstaan. Elke afbeelding die je toevoegt aan je website, moet zorgvuldig worden geoptimaliseerd zodat de bestandsgrootte zo klein mogelijk wordt.
Favoriete gratis plugin: Smush
Voor het optimaliseren van beelden heb je heel wat keuzes. Een goede gratis oplossing is bijvoorbeeld Smush. Dankzij de overzichtelijke en makkelijke interface wordt het optimaliseren van beeldmateriaal kinderspel. Er zijn nog heel wat concurrerende WordPress plugins die ook afbeeldingen kunnen optimaliseren, maar die zijn vaak minder eenvoudig in gebruik (zoals EWWW Image Optimizer)
Favoriete premium plugin: Imagify
Ik ben echter een grotere fan van Imagify, de optimalisatieplugin van de makers van het gerenommeerde WP Rocket. Het grote voordeel ten opzichte van Smush is dat de optimalisatie gebeurt op de servers van Imagify en niet op je eigen webserver. Hierdoor wordt je server minder zwaar belast, wat de prestaties weer ten goede komt. Daarnaast behaalt Imagify simpelweg de beste resultaten, zonder het ingewikkelder te maken voor de gebruiker. Enkel de plugin installeren en inloggen is voldoende.
Hoeveel je betaalt hangt af van het aantal beelden dat je wil laten optimaliseren. Zeker als je meerdere WordPress websites hebt is Imagify interessant. Dan koop je namelijk het infinite-pakket waarmee je een onbeperkt aantal beelden kan optimaliseren. Vervolgens kan je elke website gebruik laten maken van ditzelfde abonnement.

Een SEO-plugin
Afbeeldingen zijn niet het enige dat je moet optimaliseren. Er bestaan miljoenen websites, en er is maar één populaire zoekmachine: Google. Kortom: als je veel bezoekers over de vloer wil krijgen, moet je op een goed blaadje komen te staan bij Google. Dat doe je door jouw website te optimaliseren voor de zoekmachines.
SEO (Search Engine Optimization) is een vak apart en je doet er goed aan om hiervoor samen te werken met een expert. Toch kan je al een aantal stappen zelf zetten dankzij een handige SEO-plugin die je aan de hand van enkele concrete stappen helpt om je website te optimaliseren voor zoekmachines.
Er bestaan heel wat WordPress plugins die je SEO boosten, maar het is belangrijk om te weten dat deze plugins geen wondermiddel zijn. Het is niet zo dat je de plugin installeert en je website plots op de eerste pagina van Google staat. Er zal heel wat werk (en tijd) nodig zijn om hoog te scoren in de zoekmachines, maar de plugin zal je er alvast op wijzen wanneer bepaalde aspecten van jouw website niet in orde zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontbreken van een sitemap of een robots.txt die ervoor zorgt dat zoekmachines jouw website niet kunnen indexeren.
Favoriete gratis plugin: Yoast
Doe je onderzoek naar WordPress SEO, dan kom je al snel uit bij Yoast. Het is dan ook de populairste gratis oplossing voor het verbeteren van jouw positie in de zoekresultaten. De plugin helpt je bij het instellen van jouw website op een manier zodat deze gevonden wordt door de zoekmachines. Ook krijg je bij het schrijven van blogberichten concrete tips om artikels beter te laten scoren voor een bepaald trefwoord. Yoast biedt ook een premium versie aan die je toegang geeft tot heel wat extra tools, maar als je dan toch betaalt voor een SEO-plugin stellen we graag een alternatief voor.
Favoriete premium plugin: Rank Math
Net zoals Yoast biedt Rank Math een gratis versie aan, maar de tool schittert pas echt wanneer je het abonnementsgeld van 59 dollar per jaar betaalt. Zo krijg je ook SEO-tips voor video’s en afbeeldingen, is er een integratie met Google News, kan je extra schema’s toevoegen en nog veel meer. Heb je meerdere persoonlijke websites, dan kan je bovendien Rank Math Pro installeren op al jouw websites zonder extra licenties te moeten aanschaffen!

Een security plugin
Als goede webmaster dien je jezelf steeds de vraag te stellen “hoe kan ik deze website veilig houden”. Het installeren van plugins is in dat geval meestal een probleem in plaats van een oplossing, maar er is een uitzondering. Er bestaan namelijk enkele oerdegelijke security plugins die je WordPress website beschermen tegen hackers en malware. Een security plugin mag dus niet ontbreken op dit lijstje van must-have WordPress plugins.
Favoriete plugin: Wordfence
In dit geval is Wordfence mijn favoriete gratis plugin én mijn favoriete premium plugin. Kortom: als je de beveiliging van je WordPress website wil verbeteren is er geen betere keuze dan Wordfence. Bij de gratis versie krijg je reeds toegang tot enkele essentiele security functionaliteiten zoals Brute Force Protection en Rate Limiting. Elke 3 dagen wordt er ook een automatische scan uitgevoerd, die je op de hoogte zal brengen als er een kwetsbaarheid werd gevonden in een van je thema’s of WordPress plugins. Voor een kleine website is de gratis versie prima.
Heb je een grote bedrijfswebsite en kan je je absoluut geen securityschandaal veroorloven, overweeg dan om de premium versie aan te schaffen. In dat geval wordt er veel sneller op de bal gespeeld. Je website wordt quasi voortdurend gescand en je firewall wordt meteen bijgeregeld wanneer Wordfence een nieuwe kwetsbaarheid ontdekt. Bij gratis gebruikers wordt de firewall pas na 30 dagen bijgewerkt, waardoor ze dus nog 30 dagen risico lopen.
Maar onthoud: de beste 'plugin' is gewoon je gezond verstand. Zelfs met een tool zoals Wordfence dien je voorzichtig te blijven met wachtwoorden, plugins, thema's, serverconfiguraties, etc.

Een anti-spam plugin
Wanneer je net een nieuwe WordPress website hebt gelanceerd, is het een verademing wanneer je de eerste spam-comment binnenkrijgt. “Joepie, mijn website wordt gevonden!” Na elke dagen meerdere spammeldingen in je mailbox te krijgen, is het echter al snel een echte plaag. Een goede anti-spam plugin kan wonderen doen en mag niet ontbreken tussen je WordPress plugins.
Favoriete plugin: Akismet
Soms moet je het niet ver zoeken. Mijn favoriete plugin om websites te beschermen tegen spam is Akismet, een creatie van de mensen achter WordPress. Akismet staat geïnstalleerd op miljoenen websites, en dat is meteen de grote kracht van de service. Wanneer een bepaalde reactie wordt gemarkeerd als spam, leren de algoritmes van Akismet steeds beter hoe ze spam kunnen herkennen. Die kennis wordt vervolgens toegepast op alle andere miljoenen websites die ook beroep doen op Akismet.
Voor een persoonlijke website kan je Akismet helemaal gratis gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om aan de hand van een donatie toch een zakcentje uit te delen. Heb je een commerciële website, dan wordt er gevraagd om te kiezen voor een van de premium pakketten. Of je website persoonlijk is of professioneel, dien je zelf aan te geven (en de grens is soms dun). Al geeft Akismet wel aan dat ze regelmatig steekproefgewijs een audit doen, om te checken of iedereen wel het correcte plan gebruikt.

Een plugin om formulieren te maken
Heb je een professionele website, dan wil je niet gewoon bezoekers entertainen. Je wil leads verzamelen, zodat je bezoekers kan converteren naar klanten. Je zal dus op de een of andere manier gegevens moeten verzamelen, zodat je deze leads kan contacteren met een concreet voorstel. Kortom: je hebt een systeem nodig om formulieren te maken.
Favoriete gratis plugin: Contact Form 7
Ik ben niet de grootste fan van Contact Form 7, maar op het vlak van formulieren is er nu eenmaal geen enkele plugin die een van mijn favoriete plugins aller tijden kan vervangen (Gravity Forms). Ben je echt op zoek naar een gratis plugin voor een simpel contactformulier, dan doet Contact Form 7 prima zijn ding. Het configureren van een formulier is niet erg voor de hand liggend (je gebruikt een code editor in plaats van een grafische interface), maar van zodra het formulier gemaakt is hoef je er gelukkig niet meer naar om te kijken. Maak je regelmatig formulieren, doe jezelf dan een plezier en kies voor Gravity Forms.
Favoriete premium plugin: Gravity Forms
Gravity Forms is een van die WordPress plugins waar ik niet zonder kan. Ik moet wekelijks extra formulieren maken voor mijn eigen websites of voor klanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een formulier voor een landing page of een formulier onder een blogbericht. Dankzij de handige grafische editor van Gravity Forms is het maken van knappe formulieren kinderspel. En de mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. Er zijn tal van add-ons waarme je heel wat krachtige mogelijkheden kan ontgrendelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een integratie met Mailchimp om mensen ondertussen in te schrijven voor een nieuwsbrief of Stripe om de gebruiker meteen door te sturen naar een betaalpagina.

Bovendien worden alle antwoorden opgeslagen in een database, die je eenvoudig kan inkijken via het WordPress dashboard. In tegenstelling tot Contact Form 7 verlies je dus nooit een inzending uit het oog! Gravity Forms is een van die WordPress plugins die hun geld dubbel en dik waard zijn, omdat ze jou zoveel tijd en kopzorgen besparen.